8-spårband som lagringsmedium

före [Woz] producerade det sofistikerade disk II-gränssnittet för Apple II, såväl som före Commodore Brute-tvingade utvecklingen av C64 5 1/4-enheten, bara om Varje husdator utnyttjade kassettband för lagring. Kassettband, tänker du inte 8-spårband. [Alec] trodde att detta var en grov övervakning av slutet av 1970-talet ingenjörer, så han utvecklade en 8-spår tejp.

Detta är verkligen inte den första instansen att använda 8-spår för att lagra data på en dator. Compucolor 8001 hade en dubbel utanför 8-spår, liksom den exidy-trollkarler hade en tejpdrift som utvecklats i “tangentbordet är datorns typfaktor. Det måste noteras att nästan ingen har hört talas om dessa två datorer – den kompucolor som erbjuds cirka 25 enheter, så vi kommer bara att låta det vara ett testamente till framgången med 8-spårskort.

[ALEC] installerade en 8-spårsenhet inuti en gammal utvändig SCSI svår drivkåpan. Inuti är en Arduino som styr spårvälj, bandinsertion såväl som änden av tejpsignaler. Data kodas med DTMF med en FSK-kodning, precis som lämpliga kassettdatabanden i de tidiga dagarna.

På datorsidan av saker använder [Alec] en grundläggande Unix-stil, rörbaserad I / O. Genom att koda fyra bitar på varje spår, kan han lägga en hel byte på två stereospår. Läs / skrivhastigheten är extremt trög – från videon efter pausen, vi antar [Alec] kör sin tejpkörning ideal runt 100 bitar / andra – mycket långsammare än att verkligen skriva in data. Det är troligtvis ett problem med den 40-åriga 8-spårbandet som han använder, men som ett bevis på idé är det inte så bra dåligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post