Mystery-effekt som orsakar lysdioder att glöda under reflow

i vissa fall märker du något litet som ändå inte kan förklara. [Greg Davill] befann sig i en sådan situation den här veckan när han upptäckte några gröna lysdioder som lyser svagt när de återlog några brädor. Naturligtvis, [Greg] satte sig för att undersöka.

De gröna lysdioderna var anslutna som strömindikatorer, och [Greg] misstänkte att polymerkapslarna på brädet kan generera en liten ström på något sätt som orsakade lysdioderna att tända någonsin så lite. Ett enkelt test hooked en polymerlock direkt upp till en multimeter. Vid uppvärmd med en värmepistol visade mätaren en liten ström “i 5-10 UA-sortimentet.”

Går vidare, [Greg] lödde en ledd till locket och återuppvärmde den igen, den här gången till 100 ° C. LED-lampan glödde, fortsatte att göra det i cirka 60 sekunder med värme borttagen. Mysteriet växte också djupare – [Greg] upptäckte att detta bara hände med “färska” kondensatorer. När de hade varit genom en värmecykel, skulle kepsarna inte längre tända en LED när de värmdes upp.

Det är ett nyfiken fall, och har många spekulationer till den orsakande mekanismen på Twitter. Förklaringar från termoelektriska effekter till kemiska reaktioner i kondensatorn. Om du har den inre scoop på vad som händer här, tveka inte att meddela oss i kommentarerna. Under tiden, kolla in några av [Greg] s bästa arbete – en glödande D20-tärning med en hel del 2400 lysdioder.

[Tack vare J Peterson för tipset!]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post