Kinetisk konstinstallation ger all världens blixtnedslag till ett ställe

Lightning är en kraft som ska räknas med: någonsin med tanke på att antiken, människor har varit i vördnad av den dödliga kraften av blixtnedslag och dövande roar av åska. Ganska rimligen tillskrivna de dessa händelser till handlingar av arga gudar; Idag levererar modern vetenskap en mycket mer jordnära förklaring av den involverade fysiken, och ett världsomspännande nätverk av sensorer genererar en realtidsregister över blixtnedslag runt om i världen.

[Dmitry Morozovs mest nuvarande kinetiska konstinstallation som heter ADAD drivs av denna ström av data. Uppkallad efter en mesopotamsk gud av åska, består den av en uppsättning vapen som oväntat ryck uppåt när en blixtnedslag upptäcks någonstans i världen. När en arm faller ner igen, slår den en piezo kristall, som genererar en elektrisk laddning som utlöser en ljus blixt av ljus såväl som en ljudeffekt. Dessa kristaller är bitar av kaliumnatriumtartrat (även känt som Rochelle-salt) och odlades speciellt för detta projekt. De är inrymda i plexiglashållare som också levererar elektriska anslutningar.

ADADs spindelliknande design, dess kusliga ljud och plötsliga pops och blinkar gör detta till en ganska oroande men vacker visning av naturens våld. Och det är också en överklagande från en teknisk synvinkel: Sleek aluminiumrör, servostyrd rörelse och de transparenta kristallhållarna, som alla styrs av en Arduino som tar emot Live Lightning-data via en Internetanslutning.

Vi har sett flera typer av blixtdetektorer, normalt baserat på en vanlig radiomottagare eller ett specialiserat chip. Om du är intresserad av att odla dina egna piezo-kristaller, har vi också täckt det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post