Fixing julljus och chockerande dig dumma

som [Medhi] satte upp sitt julgran, han hittade en sträng med några trasiga ljus. Eftersom han hade köpt en billig sträng av lampor som är anslutna i serie, förstod en glödlampa, vilket gjorde hela strängen värdelös. Hans ursprungliga spelplan var att söka igenom hela strängen för den trasiga lampan, men det är det enkla sättet ut. Hans backup-plan var att zap den trasiga glödlampan ur strängen. Efter några timmar att räkna ut vad det innebar, kom han upp med ett sätt att fixa en trasig sträng av ljus.

När en glödlampa brinner ut, bryter filamentet ett luft-argongap mellan de två elektroderna. Genom att skicka en väsentlig spänning i strängen, borde det skjuta en båge genom det luckan, belysa den utbrända lampan för en kort tid.

Experiment med strumpor och låg luftfuktighet påbörjades, men det var inte förrän [Medhi] fastnade sitt finger i en tändare som han hittade en bättre källa till högspänning gnistor. [Herr. Brows] Anslutade det piezoelektriska elementet till pluggarna på hans ljussträng och … ingenting hände. Åtminstone tills han pluggade lamporna tillbaka. Då arbetade de konstigt. Redditgängan för videon säger att detta beteende beror på en anti-säkring inbyggd i lampan. När tillräckligt med spänning går igenom denna anti-säkring bryts ett tunt ark med isolator och gör det möjligt för döda lökar att korta sig själva.

Hackaday Head Honcho [Mike] har precis fått den här metoden att hitta döda julljus att arbeta, ersätta 14 glödlampor i en sträng med 100 lampor. Detta leder oss till en intressant fråga: Varför är det inte så lätt att reparera en sträng av julljus. Du skulle tro att något som är till hjälp skulle inte introduceras till världen genom en YouTube-video där någon upprepade gånger brinner och stötar sig. Du kan naturligtvis köpa något som gör samma sak, men det är alldeles för lätt om en tjänst för ett klassiskt problem att passera under våra näsor så länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post